Chlorella

Chlorella - oczyszcza i odżywia

Co to jest Chlorella Pyrenoidosa?

Chlorella Pyrenoidosa z dających się wykorzystać alg jest najbardziej wartościowa. Dobre do wykorzystania są także pozostałe algi, np. chlorella vulgaris, kesleri itp. jednak pod względem odżywczym najbogatsza pozostaje „Pyrenoidosa”. Porównywanie Pyrenoidosy z innymi szczepami chlorelli jest porównywaniem jajka od kurki z wiejskiej zagrody z jajkiem z kurzych ferm. Na zewnątrz wygląda podobnie, ale wartość wewnętrzna jest inna.

Chlorella dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi raka płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.

chlorella pyrenoidosa

Chlorella Pyrenoidosa a Vulgaris.

Liczne analizy naukowe wykazały, że nie wszystkie chlorelle są tak cenne, a sposób ich uprawy i przetwarzania może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jednak w zależności od przypadku producenci hodują szczepy Chlorella Vulgaris lub Chlorella Pyrenoidosa (nazywaną ostatnio sorokiniana). I każdy z nich stosuje określone metody uprawy i zabiegi, które mają wpływ na jakość produkowanej Chlorelli.

Chlorella Vulgaris lub Pyrenoidosa: jaka jest różnica?

Liczne badania przeprowadzane na Chlorelli Pyrenoidosa wykazały, że różni się ona od chloreli vulgaris. Chick (1903) po raz pierwszy opisał Chlorellę Pyrenoidosa i odróżnił ją od Chlorelli Vulgaris na podstawie oczywistej obecności pyrenoidu w chloroplaście. Badania te pokazują także, że Chlorella Pyrenoidosa jest bardziej wydajna, ponieważ wykazuje wyższe stężenie witamin (zwłaszcza pobudza produkcję wit.B12) i aminokwasów, takich jak cholina. Pyrenoidosa ma wyższą zawartość białka i wyższe stężenie czynnika wzrostu (CGF – chlorella grow factor).

Wielu specjalistów w dziedzinie zdrowia, takich jak prof. Bernard Jensen i dr Mark Drucker uważają czynnik wzrostu chlorelli (CGF) za najbardziej niezwykły jej element. Rzeczywiście, zapewnia potężne wsparcie odnowy tkanek i obrony immunologicznej. Szukając na rynku Chlorelli Pyrenoidosa przeczytajmy uważnie jej skład podany przez producenta oraz zweryfikujmy czy posiada on niezbędne certyfikaty. Jedynie informacja, że jest to 100% Chlorella Pyrenoidosa BIO jest gwarancją jej działania. Wszelkie wypełniacze, maltodekstryna lub też inne domieszki nawet naturalne, w postaci proszku ryżowego, spiruliny czy innych roślin już wskazują na zmniejszoną ilość chlorelli w produkcie.

Czy wiesz, że…

Chlorella zawiera niewiarygodnie niezbędne do zdrowia komórki NK92?

Komórki NK92 to naturalne komórki zabójcze – zabijają raka, podnoszą odporność i stosowane są w immunoterapii! Tylko komórki NK-92 mogą być łatwo poddane zmianie genetycznej w celu rozpoznania określonych antygenów nowotworowych lub zwiększenia aktywności przeciwciał monoklonalnych poprzez zależną od przeciwciał cytotoksyczność komórkową. NK-92 to także jedyny produkt linii komórkowej, który był podawany we wlewie pacjentom z zaawansowanym nowotworem z korzyścią kliniczną i minimalnymi skutkami ubocznymi.

Komórki NK należą do komórek układu odpornościowego i stanowią 5%-15% limfocytów. Zostały odkryte i opisane w latach 70-tych XX wieku i od tamtej pory są intensywnie badane ze względu na ich unikalne zdolności zabijania komórek nowotworowych lub komórek zakażonych wirusem. Zdolność do zabijania komórek docelowych, zwana inaczej cytotoksycznością komórek NK, podlega ścisłej regulacji i zależy od pobudzenia odpowiednich receptorów hamujących (tj. receptory typu KIR) i aktywujących, obecnych na komórkach NK.

Po rozpoznaniu komórki docelowej dochodzi do aktywacji komórki NK, jej polaryzacji w kierunku tworzącej się synapsy immunologicznej (połączenia miedzy komórką NK a komórką docelową), gdzie dochodzi do fuzji uwolnionych ziarnistości z błoną komórkową i uwolnienia cząsteczek cytotoksycznych (m.in. perforyny i granzymów) – proces ten znany jest jako degranulacja. Komórki NK, wytwarzając cytokiny, mogą także regulować i angażować inne komórki układu odpornościowego. Powyższe właściwości czynią komórki NK potężnym narzędziem o możliwych zastosowaniach w terapii komórkowej. (immuno-onkologia.pl).

Naturalne komórki zabójcze (NK) są silnymi cytotoksycznymi komórkami efektorowymi stosowanymi w leczeniu raka i potencjalnie w ciężkich zakażeniach wirusowych. Jednak istnieją techniczne wyzwania, aby uzyskać wystarczającą liczbę funkcjonalnie aktywnych komórek NK z krwi pacjenta, ponieważ stanowią one tylko 10% limfocytów i często są dysfunkcyjne.

chlorella pyrenoidosa

Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu na Ziemi.

Co jest takiego dobrego w chlorofilu? Nie ma nic bardziej oczyszczającego i odtruwającego niż chlorofil. A ludzie, którzy stosują zachodnie diety (bogate w przetworzoną żywność) są w desperackiej potrzebie oczyszczenia i odtrucia organizmu.

Przytoczę coś interesującego: chlorofil pomaga usunąć z Twojego organizmu metale ciężkie, które nazbierały się z powodu spożywania ich wraz z jedzeniem. Pewne owoce morza są znane z zawartości niebezpiecznej ilości metali ciężkich takich jak rtęć. Takie organizmy znaleźć można również wśród zwierząt, a nawet w produktach nieorganicznych. Jeżeli spożywasz żywność przetworzoną, bez wątpienia w Twoim organizmie nagromadził się kadm, rtęć, ołów, arszenik, PCB i inne tego typu związki. Chlorofil zawarty w Chlorelli pomaga usunąć te metale z organizmu, co może mieć zbawienny efekt dla Twojego zdrowia.

Innym częstym źródłem zanieczyszczeń są plomby rtęciowe używane przez dentystów. 

Nazywane są srebrnymi plombami, gdyż nie chcą otwarcie mówić, że jest to rtęć – jeden z najbardziej toksycznych dla ludzkiego układu nerwowego, pierwiastków na Ziemi. Taka plomba nieustannie emituje strumień tego pierwiastka który jest wchłaniany przez organizm. Często taka plomba ukruszy się podczas jedzenie i jest połykana wraz z nim.

Chlorella może pomóc chronić przed rtęcią, wydalając go z organizmu, zanim zdąży dokonać uszkodzeń. Jeżeli spożywasz chlorellę przed i po zabiegu dentystycznym, pomożesz ochronisz siebie przed toksycznymi efektami plomb rtęciowych. To jest szczególnie ważne, gdy zdecydujesz się na usunięcie takiej plomby, co robi coraz więcej osób. Sposób ich usunięcia, poprzez borowanie, powoduje, że nasz organizm zostaje uderzony ogromną falą tego toksycznego pierwiastka. Mając brzuch wypełniony Chlorellą, możesz być pewny, że masz wystarczającą ochronę przed drobinkami, które niechcący połykasz podczas tego zabiegu.

chlorella pyrenoidosa

Sposób użycia i dawkowanie.

Są indywidualne. Zależy od wagi i nawyków żywieniowych.

Zalecane spożycie dla utrzymania zdrowia powinno być ustalane indywidualnie (po szczegóły zapraszam do osobistej konsultacji). Makrobiotyk, wegetarianin czy osoba świadoma korzyści ze zdrowego jedzenia ma mniejsze potrzeby niż łasuch na słodycze i miłośnik mięsa. Inne zapotrzebowanie ma nienasycony kulturysta, a inne delikatna dziewczyna.

Polecane dawkowanie:

Pierwszy dzień: 5 drażetek Chlorelli

Drugi dzień: 10 drażetek Chlorelli

Trzeci dzień: 15 drażetek Chlorelli

Czwarty dzień: 20 drażetek Chlorelli

Piąty dzień: 25 drażetek Chlorelli

Szósty dzień: 30 drażetek Chlorelli (i przy tej dawce już pozostajemy, mogąc podzielić ją sobie w ciągu dnia)

Każdy następny dzień: 30 drażetek Chlorelli

Mężczyźni mogą zażywać o 5 drażetek więcej.

Dla kogo polecane są algi?

Przede wszystkim dla ludzi z problemami w przyswajaniu i przetwarzaniu pokarmu przez organizm (te mikroalgi są bardzo łatwe do przyswojenia), a także dla:

ludzi z awitaminozą lub anemią

osób jedzących duże ilości białka zwierzęcego (białko pochodzące z tych mikroalg, w przeciwieństwie do zwierzęcego jest łatwiej wchłaniane i oferuje dużo zdrowsze zbilansowanie zapotrzebowania na minerały)

ludzi, spożywających przetworzone jedzenie

ludzi spożywających lekarstwa dostępne tylko ona receptę (algi chronią nerki i wątrobę)

ludzi z nadwagą

ludzi uprawiających trening siłowy lub innego rodzaju ćwiczenia sportowe

ludzi odczuwających mało energii (znudzonych, wyczerpanych)

Szczerze mówiąc, Chlorella i spirulina (choć ta druga ma tendencję do uczulania), zostały opisane jako „idealne pożywienie”.

Chlorella: Chlorella została uznana za idealne pełnowartościowe pożywienie. Będąc kompletnym źródłem białka, zawierająca wszystkie witaminy grupy B, witaminy C i E, a także najważniejsze związki mineralne (z cynkiem i żelazem w ilościach odpowiednio dużych, aby zostać uznanym za suplement) wykazano, że wzmacnia system immunologiczny, trawienie, odtruwa organizm, przyspiesza powrót do zdrowia, chroni przed promieniowaniem, wspomaga w zapobieganiu przed zdegenerowanymi chorobami, przynosi ulgę w bólu podczas artrozy, a z powodu swojej zawartości składników odżywczych, przyczynia się do sukcesu wielu programów utraty wagi (Earl Mindell – Biblia Witamin).

Detoksykacja – ratunek dla chorego organizmu.

Badania wykazują, że Chlorella odgrywa bardzo ważną rolę w systematycznej detoksykacji organizmu – ponieważ większość toksyn wydalana jest wraz z niestrawionymi resztkami. Podczas gdy detoksykacja odbywa się w jelicie grubym, zanieczyszczenia z różnych części organizmu przepływają do niego – gdzie Chlorella efektywnie wspomaga ich usuwanie.

Chlorella zawiera włóknistą, zewnętrzną powłokę (20%) oraz zawarte wewnątrz składniki odżywcze. To właśnie tak włóknista ściana komórkowa wychwytuje toksyny.

Dodatkowo, czysta krew z dużą ilością czerwonych krwinek przenoszących tlen jest potrzebna, aby wzmocnić układ odpornościowy. Działanie oczyszczające Chlorelli odbywające się w jelicie grubym, a także jej właściwości ochraniające wątrobę, powodują, że krew jest dokładnie oczyszczana. A czysta krew powoduje, że odpady przemiany materii są efektywnie usuwane z komórek. Ale czy każda Chlorella dostępna na rynku jest w stanie zapewnić takie działanie?

Zanim dokonamy zakupy należy zwrócić uwagę na to:

– Czy kupujemy produkt najwyższej jakości?

– Czy jest produktem BIO?

 Czy producent udostępnia certyfikaty jakości?

– Czy firma oferująca produkt ma dobrą reputację w kraju lub za granicą?

Efekty przyjmowania Chlorelli:

Chlorella przy systematycznym zażywaniu może powodować:

Lekki ból brzucha (ścieranie złogów ze ścianek jelit)

Zwiększone pocenie się (wyrzucanie toksyn przez skórę)

Zwiększenie częstotliwości wizyt w ubikacji (musi się pozbyć złogów z jelit)

Zaparcia – bardzo ważne, żeby przy zażywaniu chlorelli pić dużo wody

A teraz pozytywne odczucia:

Spadek wagi (złogi z jelit mogą zabrać nam do 8 kg wagi)

Dużo lepsze samopoczucie (chlorofil i witaminy zawarte w nim pomagają wytwarzać endorfiny, znane jako hormony szczęścia)

Wzrost energii, siły i mocy. Organizm odżywiony ma więcej energii życiowej, pomimo, że możemy jeść mniej.

Po 3 miesiącach systematycznego zażywania Chlorelli i jęczmienia następuje głębokie oczyszczenie i poruszone zostają choroby, o których nie wiemy. Tak oczyszczony organizm zaczyna się sam UZDRAWIAĆ.

Zapominamy o farmaceutykach, aptekach i wizytach u lekarza.

Czujemy się fantastycznie i możemy „przenosić góry”.

chlorella pyrenoidosa

Ostrzeżenie przed objawami towarzyszącymi.

Chlorella, w odróżnieniu od alg wielokomórkowych prawie nie ma działania alergizującego. Początkowe objawy towarzyszące są koniecznymi skutkami oczyszczania organizmu. Są przejawem szybkiego wydalania toksyn. Jest to rzadki, nieprzyjemny ale pozytywny objaw. To dowód rzetelnej pracy chlorofilu, błonnika i uruchomionego mechanizmu wydalniczego jelit, skóry i błon śluzowych. Te zostają „odblokowane” przez Chlorellę i wprawione w ruch. W ten sposób pomagają ciału „oddychać” – wydalać z ciała trucizny. Przeważnie trwa to trzy dni, zanim ciało „dostrzeże, że dobrze mu życzymy”. Dziewięć dni trwa, zanim zacznie się wyraźniej oczyszczać. Zauważalne pozytywne zmiany w organizmie można obserwować po 1-6 miesiącach stałego zażywania. Uzdrawiające następstwa Chlorelli są długotrwałe i wartościowe.

Co należy zrobić aby objawy towarzyszące ustąpiły?

Szczegółowe informacje otrzymają Państwo na seminariach lub ode mnie :). Należy zwiększyć przyjmowanie płynów, pić dziennie minimum ½ litra płynów więcej niż zwykle. Warto przezwyciężyć kilka tygodni ewentualnych doznań „oczyszczających”. Nie musi być to przyjemne, ale opłaci się. Niech ocenią Państwo swoje odczucia za pomocą dobrego samopoczucia oraz zdrowienia swojego ciała, Państwa cierpliwość zostanie wynagrodzona podziękowaniem bilionów komórek. Te cierpią z powodu łasuchowania i przejedzenia – naszego nieumiarkowania. Organizm po kilku miesiącach otwarcie Państwu podziękuje. Stańcie się dla swoich komórek partnerem, a nie dyrektywnym katem.

Chlorella oczyszcza układ trawienny, zwłaszcza jelito grube, a także oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska i innych), chemikaliów (rozpuszczalniki, barwniki i konserwanty wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb), a nawet z toksyn zawartych w alkoholu.

Przedawkowanie algi Chlorella.

Technicznie rzecz biorąc, każdą substancję można przedawkować, co stwierdził już Paracelsus w starożytności. Jednak w przypadku Chlorelli o przedawkowanie jest bardzo trudno. Zalecane dawki nieprzekraczają 10 – 30 gram, natomiast bezobjawowo przebiega przyjęcie nawet do 100 gram tych suplementów. Gdybyśmy spróbowali przyjąć jeszcze większą dawkę, zapewne skończyłoby się wzdęciami lub biegunką, ale skutki byłyby – choć przykre i dotkliwe – krótkotrwałe.

Przedawkowanie glonów jest bardzo trudne, ponieważ są one doskonale przyswajalne i zawierają przede wszystkim substancje rozpuszczalne w wodzie, które organizm sprawnie usuwa. Jeśli chodzi o niepożądane objawy przedawkowania, to są analogiczne z tymi, których doświadczysz, jeśli zjesz kilka kilogramów jabłek lub innych owoców – nadmiar błonnika musi zostać usunięty z układu pokarmowego, co nie będzie przyjemne, jednak też w żaden sposób Ci nie zaszkodzi.

 

Ciekawostka:

Amerykańska Agencja Kosmiczna NASA ogłosiła bardzo inspirujący konkurs, do którego przystąpiło 771 kandydatów, a zwyciężyło tylko 3. Zadaniem uczestników było przygotowanie systemu, dzięki któremu było samowystarczalne życie na Marsie. Nagrodzony projekt musiał spełniać kryteria: powinien być możliwy w realizacji, technicznie i ekonomicznie osiągalny oraz minimalizujący zależność od wsparcia z Ziemi.
 
Wśród wielu bardzo nowatorskich prac wyróżnił się projekt Pierre’a Blosse’a o skrobi pozyskanej z mikroalg Chlorella jako głównego źródła żywności dla kolonistów na Marsie. Blosse odkrył, że w stanie mikrograwitacji algi dobrze sobie poradzą ze zmiennymi długościami fal w widmie światła widzialnego. Innymi słowy, przy bardzo małej grawitacji i ekstremalnie zróżnicowanym oświetleniu słonecznym, w środowisku wibitnie nieprzyjaznym dla innych roślin, Chlorella będzie w stanie nakarmić astronautów. Świadczy to o niesamowitej, wręcz agresywnej woli przetrwania tej algi.
 
Chlorella ma realną szansę zostać wykorzystana jako potencjalne źródło tlenu, żywności i biopaliwa podczas przyszłych misji kosmicznych.
 
Źródła:
 
Książka „Leczyć, aby wyleczyć”, almanach miesięcznika zdrowie bez leków, tom 2.

Kontakt w celu uzyskania dodatkowych informacji oraz złożenia zamówienia:

mail: magic.therapies.pl@gmail.com

tel: +48 508 503 835

Dawid Zyskowski

PRODUKTY