Badania Jęczmień

Sok z Jęczmienia to potężny wzmacniacz odporności, zawierający silne przeciwutleniacze. 

Jednym z tych przeciwutleniaczy jest alfa-tokoferol, który może być odpowiedzialny za działanie przeciwnowotworowe rośliny.

„(…) choć jego mechanizm nie jest do końca poznany, to badania laboratoryjne wskazują że alfa-tokoferol wydaje się hamować kilka typów nowotworów, w tym białaczki, nowotworu mózgu i raka prostaty.”

Badanie, które zostało przeprowadzone na komórkach rakowych białaczki (leczenie zostało wykonane na odwodnionym ekstrakcie z młodej trawy jęczmiennej) pokazało, że zginęły one niemal całkowicie. W kolejnym badaniu, ekstrakt hamował wzrost trzech typów komórek raka prostaty nawet o 100% (Alan L. Goldstein, Ph.D., przewodniczący Biochemii Dept w George Washington School of Medicine i Nauk o Zdrowiu w Waszyngtonie). Badany był jedynie ekstrakt z trawy jęczmiennej, nie zaś suszone siano z jęczmienia.

Sok z Jęczmienia jest jednym z największych naturalnych źródeł enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), czyli super enzymu, który niszczy szkodliwe wolne rodniki (większość SOD dostępnych na rynku jest wyciągiem z wątroby bydła).

Sok z Jęczmienia zawiera również DIGI i P4D1 które sprawiają, że SOD staje się jeszcze bardziej skuteczny. (Odkrycie dr K. Kabota, Przewodniczącego Wydziału Farmakologii Science University of Tokyo).

Uwaga: Nie wszystkie produkty jęczmienne (mielone siano jęczmienne lub suszona trawa) zawierają SOD. Istnieje on tylko w przypadku, kiedy sok poddawany jest specjalnej obróbce cieplnej, czyli suszony jest w maksymalnej temperaturze 31 st. C., aby zachował żywe enzymy).

 

badania jęczmień

„Ocena młodego Jęczmienia jako potencjalnego źródła cennych substancji odżywczych.”

 

Jedną z możliwości, żeby zrównoważyć w sposób naturalny wartość  spożycia dostępnego dzisiaj jedzenia, jest dieta wzbogacona o tak zwaną „zieloną żywność”, czyli świeże lub suszone produkty pochodzenia roślinnego.

Młode części roślin zawierają ogromne ilości witamin oraz prowitaminy, przeciwutleniacze i inne substancje biologicznie czynne. Oczywiście, jeżeli te rośliny hodowane są na dobrej glebie i podlewane czystą wodą.

Młody Jęczmień zawiera znaczne ilości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, cynk, ß-karoten, kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminy: B1,B2, B6, C i E oraz chlorofil. Jednakże, zawartość składników odżywczych wszystkich odmian jęczmienia zależy od tego, gdzie rośliny rosną, ważna jest jakość gleby, średnia suma opadów, a także technika zbioru (Droushiotis 1984).

Najwyższe stężenia składników odżywczych w młodej trawie jęczmiennej są możliwe tylko podczas kilku najważniejszych dla rośliny dni w każdym miesiącu.

Młoda trawa jęczmienna znana jest także jako źródło przeciwutleniaczy, a najważniejsze z nich to O-glikozyl, isovitexin, dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), witamina E, witamina C, i karotenoidy. (Bamforth 1983; Aruoma & Halliwell 1987; Kitta et al. 1992; Osawa i in. 1992; Nakajima et al. 1998; Acar i in. 2001; Janda i in. 2003; Lee i in. 2003).

Suplementy diety oparte na zielonych częściach roślin mają swoją tradycję, zwłaszcza w krajach Azji Wschodniej. Również w Stanach Zjednoczonych, jedzenie jest już uzupełniane Zieloną Żywnością, a w szczególności Sokiem z Jęczmienia.

Nie znajdziemy u nich mielonego siana jęczmiennego, tylko ekstrakt z jęczmienia, czyli wyciśnięty i odparowany w niskich temperaturach sok z trawy uprawianej w ściśle kontrolowanych warunkach. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i Japonii wykazały, że wyciąg z młodych liści jęczmienia pomaga leczyć wiele z dzisiejszych chorób i zaburzeń zdrowotnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, zaburzenia krążenia, zapalenie stawów, niedokrwistość, nadmiernie wysoki poziom cholesterolu, problemy nerek i raka (Nishiyama i in 1994;. Shibamoto et al 1994).

 

Niezwykłą cechą produktów pochodzących z młodego jęczmienia jest ich zdolność do degradacji pestycydów fosforoorganicznych (Durhamet al. 1999).

 

Celem poniższego badania jest ocena zawartości wybranych parametrów odżywczych jęczmienia oraz jego hodowli w wybranych warunkach glebowych i klimatycznych. A w drugiej części: utrzymywanie poziomu składników odżywczych na odpowiednim poziomie i przetwarzanie ich na trzy różne sposoby: zamrażanie, suszenie sublimacyjne, suszenie płynu.

 

badania jęczmień

Ekstrakt z jęczmienia jest bogatym źródłem chlorofilu.

Chlorofil „poprawia pracę serca, wpływa korzystnie na układ naczyniowy, jelita i płuca.” Food Science for All, Nowa teoria Żywienia Sunlight , E. Bircher.

Chlorofil zapewnia nam ochronę przed zagrożeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV oraz rentgenowskie. Eksperymenty w 1950 roku wykazały, że promieniowanie RTG któremu poddano świnki morskie, zostało unieszkodliwione natychmiast po dodaniu do jedzenia większej ilości chlorofilu. Zwierzęta całkowicie odzyskały zdrowie. Badanie: „Wpływ diety na skutki biologiczne organizmu przed promieniowaniem” M. Larbque, experimental, 6:25, 1950 i dalsze badania na temat redukcji x-napromieniowania świnek morskich dzięki surowcom roślinnym, Instytut Armed Forces. NR 12-61 przez DH Calloway, WK Calhoun & AH Munson, 1961.

Sok z młodej trawy jęczmiennej zawiera także Glycosylisovitexin, 2′-0-GIV, który jest silnym przeciwutleniaczem, odkrytym przez Takayuki Shibamoto, Ph.D., profesora i byłego przewodniczącego wydziału Toksykologii Środowiskowej na Uniwersytecie California-Davis, który opublikował ponad 200 prac naukowych. 2′-O-GIV jest to isoflavonoid rozpuszczalny w tłuszczu i jest zdolny do zapobiegania miażdżycy tętnic. Badania pokazują, że może również odgrywać ważną rolę prewencyjną w procesie starzenia i mutagenezy oraz zapobiegać szkodliwości promieniowania UV. Testy wykazały, że 2′-O-GIV nie był obecny w suszonej trawie jęczmiennej, a tylko w najlepszej jakości suszonym ekstrakcie z tejże rośliny. (Hagiwara, H. Hagiwara, Shibota JAOCS, tom. 73, nr 5, 1996)

Suszony wyciąg z liści Jęczmienia ma też ogromną moc doprowadzania naszego organizmu do równowagi kwasowo-zasadowej. Dla porównania szpinak ma zasadowość około 39,6 natomiast sok z Jęczmienia aż 66,4.

Sok z Jęczmienia działa przeciwzapalnie, anty-wrzodowo, obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wytrzymałość i odporność (według dr Kazuhiko Kuboto, Ph.D.).

 

badania jęczmień

Badanie

 

Metody: Sucha masa została określona przez ocenę grawimetryczną (Davídek et al. 1981).

Białko: Zawartość określono metodą Kjehldal (Davídek et al. 1981). (…)

Aktywność enzymu superoxid dysmutazy był oceniany dzięki zastosowaniu zestawu Ransod. Zestaw ten (Brytyjska firma Randox) jest przeznaczony do analizy aktywności SOD w próbkach krwi. Dokonaliśmy niezbędnych modyfikacji poszczególnych faz postępowania, szczególnie przygotowanie próbki, odpowiednio do zastosowanego materiału roślinnego (Belcrediováet al. 2006) w celu oceny aktywności katalazy spektrofotometrycznej. Metoda opiera się na pomiarze spadku absorbcji przy 240 nm (Bergmeyer1970).

 

Wniosek

 

Wyniki tego badania dostarczają informacji, które mogą pomóc w wykorzystaniu ekstraktu z jęczmienia w postaci unikalnego i całkowicie naturalnego źródła cennych odżywczo substancji. Testy z tymi substancjami charakteryzują młode rośliny jęczmienia uprawiane w 2005 roku, wysiewane w dwóch miejscach i zbierane w trzech fazach wzrostu.

Analiza zawartości witaminy C, wszystkich polifenoli, kwasu ferulowego, monosacharydów, aminokwasów i oznaczanie aktywności katalazy przyniosły dane wskazujące, że jest to cenny materiał roślinny, na którym warto kontynuować bardziej szczegółowe badania.

Wyniki wskazują również, że zawartość substancji odżywczych, które są silnie uzależnione od fazy wzrostu. Zależność od odmiany jęczmienia i siła wzrostu wydają się mniej ważne.

badania jęczmień

Badania

Badania dr nauk med. M. Laciny 2002-2006 (zob. „Księga o napoju z trawy 2.”)

Enzymes and Enzyme Therapy. Cichoke, Anthony J., D.C. New Canaan, Conn.: Keats Publishing, Inc., 1994, p5ff.

Green Barley Essence. MUDr. Yoshihide Hagiwara, New Canaan, Conn.: Keats Publishing, Inc., 1986, p.8ff.

The Purification Prescription. Hendler, Sheldon, Saul, MUDr., Ph.D New York: William Morrow&Co., Inc., 1991, p.216

Amber Waves of Grain. Jack, Alex a Gale. . New York: Japan Publications, Inc., 1992, p.102.

Výživa & chiropraxe. Anthony J. Cichoke, MA, DC, DACBN

Možnosti potlačení aterosklerózy pomocí flavonoidů izolovaných ze zelených výhonků ječmene. Takashi Miyake, Yoshihide Hagiwara, Hideaki Hagiwara,Takayuki Shibamoto

Zdraví prospěšné účinky 2″-o-glykosylisovitexinu. Dr. Shibamoto, 10. březen 1999

Biochemický a biologický výzkum výtažku z mladých ječmenných výhonků. Alan L. Goldstein Washington, D.C.

The Complete Book of Juicing, Michael T. Murray, Rocklin, CA: Prima Publishing, 1992

Antioxidative Activity of an Isoflavonoid, 2″-O-Glykosylisovitexin Isolated from Green Barley Leaves, Kitta K, Hagiwara Y, Shibamoto T, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40 (10): 1843-1845 Oct 1992.

Edible plant extracts modulate macrophage activity and bacterial mutagenesis. Benjamin Lau, T. Yamasaki, Intl Clin. Nutr. Rev. 12(3), 1992.

Mladý ječmen a laboratorní nálezy. MUDr. M. Lacina, pro Green Ways r. 2002

Kontakt w celu uzyskania dodatkowych informacji oraz złożenia zamówienia:

mail: magic.therapies.pl@gmail.com

tel: +48 508 503 835

Dawid Zyskowski

Produkty